Huawei Mate XT ile ilk üçe katlanabilir telefonu tanıttı Huawei Mate XT ile ilk üçe katlanabilir telefonu tanıttı



Antalya'nın Akseki ilçesi Değirmenlik Mahallesi'nde ailesi ile birlikte yaşayan 15 yaşındaki Samet Girgin, 9. sınıfı Akseki'nin Cevizli Mahallesi'nde bulunan Kaya Özen Lisesi'nde okuduğunu ve Cevizli'de okulun kapanmasından dolayı yeni eğitim öğretim yılında Akseki Şahinler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10. sınıftan itibaren devam edeceğini söyledi. Aklının ermeye başladığından beri bu konulara merakı olduğunu dile getiren Girgin, “Kendi isteğimle elektrik elektronik bölümünü seçtim. Küçüklüğümden beri bu bölüme bir ilgim vardı. Küçüklüğümde makinaları, oyuncaklarımı söküp içinde ne olduğunu anlamaya çalışırdım. Küçüklüğümden beri bu gibi konulara merakım olduğu için şimdi kendi projelerimi ve tasarımlarımı yapmaya başladım. İlk projem olarak da arabamı yaptım. Bu projeyi yaz tatili başlangıcında kafamda tasarlamıştım. Yaz tatilinde çalışarak kendi biriktirdiğim para ile hurdalıktan ve ikinci el malzemeler satan yerlerden toplayarak birleştirdim ve kendi elektriğini kendi üreten bir araç yaptım. Bütçem kısıtlı olduğu için hurdalıktan ve ikinci el mağazalarını tercih ettim. Aracımın özelliği bir araçta 4 tane tekerlek olurken, benim yaptığım araç ise 3 tekerlekli” dedi.

A W271536 01

“Aracımı Kendi Bütçemle Hayata Geçirdim”

Tasarladığı aracı yapmak için ailesine yük olmak istemediğini, bu nedenle yaz tatilinde çalıştığını anlatan Girgin, ”Yaz tatilinde eczanede çıraklık yaparak projemi hayata geçirmek için para kazanmaya başladım. Bu aracı 9. sınıfta okurken kafamda tasarlamıştım. Aileme yük olmak istemediğim için kendi kazandığım parayı biriktirdim. Çünkü aileme yük olmak istemedim. Bütçem oldukça kısıtlıydı. Aracımın parçalarını kendi kazandığım para ile aldım. Bazı parçaları sıfır aldım. Projemi yaklaşık bir buçuk ayda tamamladım. Bana ise maliyeti 17 bin liraya mal oldu" dedi.

A W271536 02

65 Kilometre Menzilli

Dünyada ve ülkemizde birçok elektrikli araç mevcut iken kendi elektriğini başka yerden takviye almadan kendi karşılayabilen bir aracı kendisinin yaptığını söyleyen Girgin, “Bu araç dünyada tek araçtır. Kendi enerjisini güneşten alıyor. Menzili 65 kilometredir. 65 kilometreye kadar gidiyor. Şarjı bittiği zaman eğer hava güneşli ise 20-25 dakika daha bekleyerek 10 kilometre daha ileriye gidebiliyor. Araba 205 walt güneş paneline sahip. Motor gücü 35 amper ve 12 volt. Normal bir araçta olabilecek tüm özelliklere sahip. Sağ, sol sinyalleri, iç lambası, farları, düdüğü, sensörü, alarmı, geri ve ileri vitesi, kontak anahtarı, arka ve ön frenleri, gösterge paneli, telefon şarj yeri gibi tüm özelliklere sahip” şeklinde konuştu.

A W271536 03

A W271536 06

Editör: Selçuk Soydan