AYM, CHP’nin "İletişim Başkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin bazı maddelerinin Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali" başvurusunu inceledi. Dava dilekçesinde, Başkanlığa verilen stratejik iletişim ve kriz yönetimine ilişkin görevlerin haberleşme ve basın özgürlüğüyle ilgili olduğu, bu nedenle kanunla düzenlenmesi gerektiği, temel hak ve özgürlüklerin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenemeyeceği belirtilmişti. Dava konusu kurallarda, Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelik iç ve dış tehdit unsurlarını analiz ederek stratejik iletişim ve kriz yönetimi açısından gerekli tedbirleri uygulamanın ve her tür manipülasyon ile dezenformasyona karşı faaliyette bulunmanın Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi Başkanlığı'nın görevleri arasında olduğu ifade edilmişti.

Ekran Görüntüsü 2024 08 02 130118

Bakan Tekin'den ülkeler arası iş birliği görüşmesi Bakan Tekin'den ülkeler arası iş birliği görüşmesi

Anayasa’ya Aykırılık Kararı

AYM, 66 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 5’inci maddesiyle 14 numaralı İletişim Başkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne eklenen 6/A maddesinin c ve ç bentlerinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi. Kararda, Anayasa’nın 104. maddesinde, temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle siyasi haklar ve ödevlerin Cumhurbaşkanlığı Kararnameleriyle düzenlenemeyeceğinin belirtildiği vurgulandı.

Kararın Gerekçesi

AYM, alınacak tedbirlerin düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti ile basın hürriyetine müdahale teşkil edeceğini belirtti. Kuralların Anayasa'nın İkinci Kısım İkinci Bölümü'nde yer alan kişi hakları ve ödevleri ile ilgili düzenlemeler içerdiği ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenemeyecek yasak alana ilişkin düzenlemeler içerdiği anlaşıldı. AYM, kuralların yetki yönünden Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptallerine karar verdi. AYM, kararı resmi X hesabından "İletişim Başkanlığının Basın Özgürlüğü ve İfade Özgürlüğüne Müdahale Etmesine İmkan Tanıyabilecek Kuralların İptali" başlığıyla paylaştı ancak paylaşım bir süre sonra silindi. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında AYM kararının, BTK'nın Instagram hesabına erişim yasağıyla aynı güne denk gelmesi dikkat çekti.

Ekran Görüntüsü 2024 08 02 125910

AYM’den yapılan açıklamada, "66 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin bazı kurallarını iptal eden 2020/88 esas sayılı kararımız 2/8/2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmış olup erişime açıktır. İnternet trafiğindeki yoğunluk nedeniyle sitemize erişim şu anda sağlanamamaktadır" ifadeleri yer aldı.

Editör: Selçuk Soydan