Alanya’da Kaderine Terk Edilmiş Bir Tarih: ''Colybrassus Antik Kenti''

Alanya'nın kuzeydoğusunda, Güzelbağ Beldesi Bayırkozağacı Köyü sınırlarında bulunan Colybrassus Antik Kenti kaderine terk edildi. (Özel Haber)

Kilikya’nın batısında, Hellenistik dönemin izlerini taşıyan Colybrassus Antik Kenti, Alanya’nın Güzelbağ Beldesi Bayırkozağacı Köyü sınırlarında, yaklaşık 30 kilometre kuzeydoğusunda yer alıyor. 2019 yılında defineciler tarafından talan edilen antik kentte, lahitler ve kabartmalar tahrip edilmiş, Medusa başlığı çalınmıştı. Son dört yıl içinde, bakımsızlık ve bilinçsiz müdahaleler nedeniyle kent daha da harap hale geldi ve restore edilmediği takdirde tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.



Cumhuriyet tarihinin en büyük yangınından sonra antik kentteki tahribat hızlandı. Büyük Akdeniz yangınının ardından bölgedeki ormanlar yandı ve temizleme çalışmaları sırasında antik kentin kervan yolları genişletilerek büyük zarar görürken, ağaçlandırma adı altında yapılan çalışmalar, antik kentin taşlarına tel örgüler çekilmesine ve taşların kırılmasına yol açtı.



Yaşana tarihi tahribat ve duyarsızlığı gündeme taşıyan Antalya Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Tuncer Koç, bölgede açılan maden ocağının yol genişletme çalışmalarıyla antik kente büyük zarar verdiğini belirtti. Koç, köy muhtarları, yerel halk ve müze yetkililerinin duyarsızlığını eleştirerek, tarihi mirasa yeterince sahip çıkılmadığını vurguladı. Colybrassus Antik Kenti’nin korunması için daha fazla duyarlılık ve sorumluluk çağrısında bulunanan Koç; ''Burası bizim tarihimiz. Burayı acilen restore ederek yeniden ayağa kaldırmalıyız. Alanya Turizmine yeniden kazandırmalıyız. Bu Antik Kentte çok önemli tarihi Kalıntılar var. Zamanla defineciler tarafından bir bölümü tahrip edilmiş,  daha sonra yetkililerin duyarsızlığı sebebiyle kalan bir çok yapı kısmıda tahrip olmuş. başka ülkede olsa Böyle eşsiz bir yapı acilen restore dilerek Turizime kazandırlır. ''diyerek tepkisini dile getirdi.