Turizm

Açık Büfe Kalkıyor mu? Bakanlık Gıda İsrafına Karşı Önlemler Alıyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı, otellerdeki gıda israfını önlemek için açık büfe sistemini incelemeye aldı. Her yıl dünyada üretilen gıdaların üçte birinin israf edildiği ve bu israfın yüzde 40'ının otel ve restoranlardan kaynaklandığı belirtiliyor.

Türkiye’de Yıllık 18 Milyon Ton Gıda Çöpe Gidiyor

Türkiye’de her yıl yaklaşık 18 milyon ton gıdanın israf edildiği tahmin ediliyor. 2020 yılında hayata geçirilen "Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık" projesi ile otellerde çöpe atılan gıda artıklarının hayvan yemine dönüştürülmesi sağlandı. Bakanlık, açık büfe sisteminin israfa katkısını araştıracak ve otel konseptlerinde geri dönen yiyeceklerin miktarını inceleyecek. Hatalı pişirme yöntemleri ve yanlış menü planlaması gibi faktörlerin analiz edilmesi planlanıyor.


Tüketici Bilinci Ön Planda

Bakanlık, tüketicilerde gıda israfını önlemek için bilinç oluşturmayı hedefliyor. Eğitim programları ile insanların gıda tüketimi konusunda daha dikkatli olmaları sağlanacak. Gıda paketlerinin üzerinde yer alan parti numaralarının tanımlanmasına yönelik yeni düzenlemeler hazırlanıyor. Parti işareti bulunmayan gıdaların piyasaya sürülmesi yasaklanacak, böylece gıda güvenliği artırılacak ve israf önlenecek.