Gündem

96 Kişiyi Öldüren Bina İçin Müteahhide Tarihi Ceza!

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Adana'da yıkılan ve 96 kişiye mezar olan Alpargün Apartmanı'nın müteahhidi Hasan Alpargün, mahkeme tarafından 62 kez müebbet ve 865 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Deprem günü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne kaçtığı tespit edilen Alpargün, 13 Şubat 2023'te Türkiye'ye getirilip tutuklanmıştı.

“İnşaatta Hiçbir Eksik Malzeme Kullanmadım”

Duruşmada savunmasını yapan Alpargün, binayı inşa etmeden önce zemin etüdü yaptırdığını belirterek, inşaatın 1975 Deprem Yönetmeliği’ne uygun olduğunu ve binanın 1998 Ceyhan depreminde hasar almadığını savundu. Depremin binayı yıkan ivme kuvvetine dikkat çeken Alpargün, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek tahliyesini talep etti. Ancak mahkeme, sanığın mevcut tutukluluk halinin devamına karar verdi.

“Olası Kastla Öldürme” Suçlamasıyla Cezalandırıldı

Davaya katılan müştekiler, Alpargün’den şikayetçi olarak cezalandırılmasını istedi. Mahkeme heyeti, Konya Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan bilirkişi raporunu dikkate alarak, Alpargün’ü “olası kastla birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 62 kez müebbet ve 865 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Deprem Günü KKTC’ye Kaçtı

Deprem günü KKTC'ye gittiği belirlenen Hasan Alpargün, Lefkoşa Emniyet Müdürlüğü'ne teslim olmuş ve Türkiye'ye getirilerek tutuklanmıştı. Alpargün'ün büyük miktarda parayı KKTC’ye transfer etmeye çalıştığı ve Lefkoşa’da daire satın almak için girişimde bulunduğu iddia edilmişti. Savcılık ifadesinde KKTC’ye kaçma niyeti olmadığını savunan Alpargün, 6 Şubat'ta aile dostlarını ziyaret amacıyla gittiğini söylemişti.