Ekonomi

2025 Yılında Emekli Olacaklara Yüzde 30 Daha Az Aylık Bağlanacak

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, emeklilik dilekçesi verme tarihlerinin maaş miktarını etkilediğini vurgulayarak 2024 yılında emekli olmanın 2025 yılına göre yüzde 30 daha yüksek maaş sağladığını ifade etti.

Emekli maaşlarıyla ilgili dikkat çeken bir analize imza atan Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, bu sene emekli olacakların 2025'te emekli olacaklara göre daha şanslı olduğunu belirtti. Enflasyon rakamları üzerinden bir hesap yapan Karakaş, "Her halükarda 2024 yılında emekli olanların 2025 yılında emekli olanlara göre en az yüzde 30'un üzerinde daha yüksek maaş alacaklarını rahatlıkla söyleyebiliriz" dedi.



Oluşan oranların sigorta primine esas kazançlara, sigorta prim gün sayısına ve çalışılan döneme göre kişiden kişiye farklılıklar gösterebileceğini söyleyen Karakaş, "Emeklilikle ilgili maaş bağlanırken Sosyal Güvenlik Kurumu'nun mevzuatında yer alan tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve gelişme hızı baz alınıyor. Geçen sene için TÜFE'yle gelişme hızını göz önünde bulundurduğumuz zaman 2024 yılı için emeklilik dilekçenizi verdiğinizde, 2023 yılı enflasyon oranları da bu çerçevede göz önünde bulundurulduğunda yüzde 64,77 olduğunu, yine gelişme hızının ise yüzde 4,5 olduğunu görüyoruz. Buna göre güncelleme katsayısının yaklaşık yüzde 66,12 olduğunu söyleyebiliriz. Bütün bu verilere ilave olarak 2023 yılı ocak ayında zam oranı TÜFE bazlı olarak yüzde 37,57 oranındaydı. Ancak hükümet yüzde 11, 68'lik bir eşitleme yaparak ocak ayında yüzde 49,25 oranında zam yapmıştı. Temmuz ayına baktığımızda da yüzde 24,73 oranında zam yaptı. Dolayısıyla SSK ve BAĞ-KUR'luların maaşlarında kümülatif olarak yüzde 87'ye varan bir artış oldu" şeklinde konuştu.